Снимка БГНЕС, архив

"Длъжни сме да спрем заедно порочната процедура за избора на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд от Висш съдебен съвет с отдавна изтекъл мандат, липса на морален интегритет и нулево обществено доверие, работещ под външна диктовка!"

С този призив Инициатива "Правосъдие за всеки" (ИПВ) ще събира подписи днес от 18 ч. на Ларгото пред бившия Партиен дом, които да внесе до Народното събрание и президента с искане да направят възможното да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор. "Вашето присъствие и участие е наложително в този много важен момент, за да защитим заедно свободата и правата си! Очакваме и политиците и кандидатите за народни представители, които не са в отбора на мафията и търсят подкрепата на свободните граждани за предстоящите избори да го покажат с включването си в този протест!", призовават от ИПВ, пише "Сега".

Миналия месец Висшият съдебен съвет възобнови процедурата за избор на главен прокурор, който да заема поста след уволнението на Иван Гешев. От миналия юни и.ф. главен прокурор е Борислав Сарафов, който се оказа и единствен кандидат за титуляр.

Сред магистратите, политиците, а и в самия ВСС се чуват гласове, че този състав на съвета няма право да избере следващия главен прокурор заради отдавна изтеклия си мандат и ниското обществено доверие, с което се ползва. На практика, до 16 януари, за когато е насрочен изборът, може да бъде избран нов състав на ВСС. Отговорността за това ще е на 51-вото Народно събрание.

Има и опасения, че има законова пречка за провеждането му покрай промените в Конституцията и отмяната на част от тях от Конституционния съд. ПП-ДБ внесоха законопроект, забраняващ на съвета с изтекъл мандат да проведе процедурата, но той залежава в парламента. Висшият адвокатски съвет също призова да няма избор, а пред почивните дни президентът Румен Радев даде знак, че може и да наложи вето на евентуалния избор на Сарафов. С остра позиция срещу кандидатурата излезе Адвокатската колегия в Пловдив.

Междувременно ПП-ДБ започнаха да събират подписи, за да бъде сезират Конституционния съд с въпроса може ли съвет с изтекъл мандат да провежда такъв ключов избор, който ще предопредели съдбата на държавното обвинение за следващите 7 години. Частта от ДПС, свързана с Ахмед Доган, обявиха, че също ще подпишат.

ИПВ обаче призовават президентът да сезира КС в опит процедурата да бъде спряна.

От организацията смятат, че Делян Пеевски е подчинил мнозинството във Висшия съдебен. "Превземането на съдебната власт е фактическо овладяване на цялата държавна власт, понеже всички институции, органи и политически лица ще бъдат оплетени или в зависимости, или сковани от страх от репресии чрез съдебната система", казват от организацията. Според тях Сарафов се е доказал пред Пеевски, "искайки имунитета на Джейхан Ибрямов при вече извършени спрямо него принудителни и разследващи действия и след фактическото му задържане, погазвайки Конституцията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase